fredag den 6. juli 2012

Hyldeblomstsaft og hvad deraf kommer

Lige nu er det tid til at samle de duftende skærme fra hylden. Den lyseste saft får man ved at bruge almindeligt raffineret sukker, men den hjemmelavede saft smager bedre, hvis man bruger en lys rørsukker.

Citronerne er her fjernet efter 5 dage i
køleskabet og saften er klar til at blive siet.
40 - 60 hyldeblomstklaser. Hold i stænglen og klip de fine blomster ned i skålen.
4 citroner, pres dem og smid saft, pulp og skaller i skålen.
40 gr citronsyre.
1 kg rørsukker eller farin - i "gamle dage" brugte jeg lys farin, men det kan man vist ikke få mere. Den mørke farin er ok, men farven bliver naturligvis derefter...
1 kg sukker.
2 l kogende vand hældes over hele herligheden, som dækkes med låg og sættes på køl 4-5 dage.
Det sies igennem en sigte beklædt med ostelærred eller et gammelt viskestykke, der er skoldet og saften hældes på flasker.

Jeg har erfaring med at sukkeret ikke opløses fuldstændigt, men ligger som et hårdt lag i bunden, selvom der røres i det jævnligt. Alternativt kan sukker og vand koges op til sukkeret er smeltet, inden det hældes over blomster, citron og syre.

Saften er dejlig med vand og isterninger, lækker med danskvand eller hvidvin og en citronskive.

Andre hylde-lækkerier
De frasiede hyldeblomster og citroner kan dækkes med en klar Brøndum Snaps og trække endnu 4 dage og er dermed tryllet om til en dejlig hyldeblomstlikør.

Til hyldeblomst-is piskes 6 æggeblommer med 150 gr sukker. Flødeskum af ½ liter fløde røres i og det smages til med hyldeblomstsaft (1-2 dl). Det er forrygende med en henkogt pære til.



Hyldeblomsterne kan naturligvis også bruges til andet end saft bl.a.:

Hyldekærester
12 hyldeblomstklaser (hold i stilken) dyppes i dej af

125 gr mel
3 dl ylette eller fløde
2 æg
et nip salt
1 tsk vanillesukker
30 gr smeltet smør

Steges gyldne på en olieret pande og spises af stilken.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar